Skip navigation MENU

‘Vertellen wat we doen en samenwerken’

Geplaatst op 04-04-2018 in Nieuws.

Conny van den Top en Jan Vaarkamp runnen samen een gemengd bedrijf in Lunteren. Met 5.000 biologische leghennen en 60 gangbare koeien hebben ze er samen een dagtaak aan. ‘Wij runnen ons bedrijf op de manier die bij ons past.’

Conny van den Top: ‘Het boer zijn zit denk ik in je. Ik wist al heel jong dat ik boerin wilde worden en zo is het ook gegaan. Ik ben op deze boerderij opgegroeid en mijn vier zussen hadden er geen belangstelling voor, maar hebben me wel altijd gesteund om het bedrijf over te nemen. Toen mijn vader in 2003 overleed, heb ik het bedrijf samen met mijn moeder voortgezet. Later ontmoette ik Jan en nu runnen we het samen. Inmiddels hebben we ook drie kinderen, die hier heerlijk opgroeien.’  

Werken met dieren en de jaargetijden

‘Ik vind het prachtig om met de dieren en met de jaargetijden te werken. Dat in het voorjaar het gras begint te groeien en de koeien weer naar buiten gaan, het oogsten in het najaar, zodat we in de winter kunnen voeren. En de geboorte van de kalfjes, die weer onze melkkoeien worden. Die kringloop vind ik prachtig. Daarnaast is het ook fijn dat het je eigen bedrijf is en je zelf kunt beslissen hoe je het doet.’ 

Biologische kippen

‘Wij hebben biologische kippen en gangbare koeien. Die keuze hebben we bewust gemaakt. In 2011 kwamen er weer nieuwe regels voor ammoniak, waardoor we voor de kippen een keuze moesten maken. We konden investeren en groeien óf kleiner blijven en overstappen naar biologisch. Omdat wij genoeg ruimte hebben om de kippen naar buiten te doen en wij graag zonder personeel het bedrijf runnen, zijn we overgestapt naar biologisch. Economisch gezien was het ook een verstandige keuze.  Natuurlijk is het mooi om te zien hoe de kippen buiten rondscharrelen, maar soms heb ik er moeite mee dat ze iedere dag verplicht naar buiten moeten. Als het weer erg slecht is, zou het beter zijn om ze binnen te houden. Maar dat mag dus niet. Ik zou het goed vinden als de boer daar zelf meer in kan sturen.’  

Gangbare koeien 

Onze koeien zijn gangbaar en ook dat past bij ons. Onze huiskavel is niet groot genoeg, waardoor biologisch geen optie is. En ik geloof ook niet dat ik het zou willen. We hebben hier hele vruchtbare grond en daar moet je zoveel mogelijk vanaf halen. Als je dat biologisch zou doen, produceer je toch minder melk.  We vinden het wel een uitdaging om de koeien zo lang mogelijk buiten te laten lopen. Bij 120 dagen voldoe je aan de weidegang, maar bij ons waren ze afgelopen jaar 176 dagen buiten. Dat is ook efficiënt. Al het eten dat ze zelf ophalen, hoeven wij er niet heen te brengen. Het voer voor de koeien halen we zoveel mogelijk van eigen grond, alleen in het najaar kopen we iets bij. De mest blijft ook grotendeels op eigen grond. Er blijft 300 kuub mest over, die door een loonwerker wordt opgehaald. Hij brengt het naar iemand in de buurt die het nodig heeft. Op die manier vind ik het prima.’  

Eigen stroom

‘Op onze stal liggen 148 zonnepanelen die rond de 35.000 kWh opwekken. Daarmee zijn we als het goed is, zelfvoorzienend. Dat vind ik super. In 2016 hebben we onze stal verlengd en het oude dak eraf gehaald. We konden gebruik maken van de regeling ‘asbest eraf, zonnepanelen erop’. Dat was gunstig. De zonnepanelen zorgen ervoor dat we extra bewust zijn geworden van ons energieverbruik. Nu denken we erover om alle lampen te vervangen voor led-lampen.’  

Kansen voor boeren 

‘Als boeren produceren we voedsel en houden we ons bezig met het landschap. Dat zijn twee dingen waar iedereen mee te maken heeft en iedereen een mening over heeft. Daarom is het belangrijk om te vertellen wat we doen en waarom we het zo doen. Ik doe dat bijvoorbeeld door het plaatsen van filmpjes op social media. Daarnaast moeten we nog veel meer gaan samenwerken. Ik verwacht namelijk dat de diversiteit in landbouwbedrijven nog breder gaat worden. Boeren beginnen een bed & breakfast, een camping of vermarkten zelf hun producten. Ook liggen er kansen als het gaat over ‘bodem’. Denk bijvoorbeeld aan het onder de grond brengen van CO2. Als we daar kennis over kunnen vergaren en stappen kunnen zetten, is dat winst voor iedereen. Er komen steeds minder boeren, maar we willen in Nederland wel voedsel produceren. Dat moeten we op een zo duurzaam mogelijke manier doen en daar moeten we in groeien.

Dit artikel is onderdeel van de serie Stoere Boeren, waarin boeren laten zien hoe zij duurzaamheid en natuur integreren in hun manier van werken.

 

Alle Stoere Boeren

‘Ik heb steeds meer waardering voor de natuur’

‘Ik heb steeds meer waardering voor de natuur’

Lidy en Bertus Oldenhave van boerderij ’t Lankhof in Aalten zorgen ervoor, samen met veertig andere boeren, dat de patrijs zich weer thuis voelt in de Achterhoek. Dat doen zij ...
Verder Lezen
‘Het begint met een gezonde bodem’

‘Het begint met een gezonde bodem’

In de gevel van de boerderij in Eibergen staat het jaartal 1852. Jan Stokkers is de vijfde generatie die hier boert. Jan zorgt echter niet alleen voor zijn eigen bedrijf ...
Verder Lezen
Wij maken het gebied weidevogel-proof

Wij maken het gebied weidevogel-proof

Jacob van Emst is een Stoere Boer in Hattem. Hij heeft zijn bedrijfvoering zo ingericht dat het gebied 'weidevogelproof' is. Hij maait het gras later en maait het in stroken, ...
Verder Lezen
‘Vertellen wat we doen en samenwerken’

‘Vertellen wat we doen en samenwerken’

Conny van den Top en Jan Vaarkamp runnen samen een gemengd bedrijf in Lunteren. Met 5.000 biologische leghennen en 60 gangbare koeien hebben ze er samen een dagtaak aan. ‘Wij ...
Verder Lezen
'Het contact met onze klanten en samenwerking met anderen is essentieel'

‘Het contact met onze klanten en samenwerking met anderen is essentieel’

Bij een bezoek aan Landwinkel De Woerdt kan het zomaar zijn dat het water je in de mond loopt. Bonbons, kazen, sappen, bieren en cadeauartikelen staan uitgestald rondom het brede ...
Verder Lezen
'Wij worden niet gelukkiger van winstmaximalisatie'

‘Wij worden niet gelukkiger van winstmaximalisatie’

Ekoboerderij Arink werkt als een kringloopbedrijf met in de kern het melkveebedrijf. Daaromheen zijn diverse pijlers ontwikkeld, zoals vleesproductie, het Biotel en niet te vergeten de kaasmakerij. ‘Ons kaasje ‘Zwaluwgekwetter ...
Verder Lezen
Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Communicatie bij GNMF
Marieke is het aanspreekpunt voor communicatie.
Meer weten? Neem contact op via e-mail of 026-3523753