Skip navigation MENU

‘Wij worden niet gelukkiger van winstmaximalisatie’

Geplaatst op 14-03-2018 in Nieuws.

Ekoboerderij Arink werkt als een kringloopbedrijf met in de kern het melkveebedrijf. Daaromheen zijn diverse pijlers ontwikkeld, zoals vleesproductie, het Biotel en niet te vergeten de kaasmakerij. ‘Ons kaasje ‘Zwaluwgekwetter heeft een vaste plek in het schap van Ekoplaza veroverd’, aldus eigenaar en boer John Arink.

John Arink: ‘Vijfentwintig jaar geleden zijn mijn vrouw Liane en ik begonnen met biologisch boeren. Destijds zag men dat nog als een soort ‘Ot en Sien’. Gelukkig is er inmiddels veel veranderd en zien we dat biologisch voedsel een stevige plek heeft in de supermarkten.’

Schoorsteen moet roken

‘Op onze boerderij hebben we 55 melkkoeien. Het voer voor deze koeien komt van eigen land en de mest kunnen we ook kwijt op eigen grond. Daarmee sluiten we de kringloop en boeren we ‘grondgebonden’. Het levert onder de streep minder melk op, maar het is ruim voldoende om goed van te leven. Bij ons moet de schoorsteen immers ook roken. De manier waarop wij boeren vinden we belangrijker dan winstmaximalisatie. Daar worden we niet gelukkiger van.’

Stiertjes blijven op de boerderij

‘De kalfjes die bij ons geboren worden, blijven allemaal op de boerderij. Ook de stiertjes blijven twee jaar bij ons. In die twee jaar lopen ze buiten en kunnen ze herkauwen. Hoewel ze daarna ook geslacht worden, hebben ze wel een leven gehad dat past bij hun natuur. In Nederland worden stiertjes normaliter gedurende 20 weken gemest met vrijwel alleen melk, waardoor het vlees zo wit mogelijk blijft. Dit vinden wij onnatuurlijk.’

Niet inwisselbaar

‘Ons doel is om met onze producten uit de anonimiteit te treden. Onze klanten weten waar onze producten vandaan komen en weten wie wij zijn. Onze producten hebben zo een eigen karakter en zijn niet direct inwisselbaar. Daardoor hebben we ook meer invloed op de prijs, in tegenstelling tot de boeren in de reguliere melkveehouderij. Wanneer consumenten niet weten waar hun voedsel vandaan komt en boeren niet weten waar hun melk en vlees heen gaan, worden die inwisselbaar. En dat is niet goed voor de prijs. Het maakt dan niet meer uit of jij het levert of iemand anders.’

Trots op onze kaas

‘Een belangrijke kaas in ons assortiment is de biologische witschimmelkaas ‘Zwaluwgekwetter’, gemaakt met de melk van onze eigen koeien. Sinds drie jaar ligt deze in het schap bij alle Ekoplaza’s in het hele land. Daar ben ik erg trots op. We krijgen mailtjes van mensen uit het hele land. Dat is erg leuk. De kaas verkopen we daarnaast ook in onze boerderijwinkel, bij twee natuurwinkels in de buurt en aan delicatessezaken die bijvoorbeeld ook wijnen verkopen.’

Vlees, vegetarisch of veganistisch

‘Biotel, ons hotel met restaurant, is een andere belangrijke pijler. Het heeft vijf kamers en is duurzaam gebouwd. De wanden zijn van stro en leem en voor de verwarming gebruiken we de warmte van de koelcellen voor het vlees en de kaas. Die warmte bliezen we voorheen de lucht in, nu vangen we het op en wordt het gebruikt voor douchewater en verwarming. Het restaurant is gemiddeld twee avonden per week open. Gasten uit het Biotel en inwoners uit een straal van ongeveer 30 km. komen er graag eten. Vooraf maken zij een keuze voor een vlees-, vegetarisch of veganistisch menu en kunnen zij aangeven als zij iets echt niet lusten. Onze kok bereidt vervolgens een heerlijk drie-gangen-menu. Op die manier hebben we weinig voorraad nodig en kunnen we de prijs aantrekkelijk houden.’

Het systeem kraakt in zijn voegen

‘Waarom ik op deze manier boer? Ik denk dat het in je aard zit en wij geloven niet in de intensieve landbouw. Je ziet ook dat het systeem kraakt in zijn voegen. Als je de landbouwbladen openslaat, gaat het alleen maar om nog voordeliger en nog efficiënter produceren. Dat is een ‘race-to-the-bottom’ die ook voor de boeren zelf niet goed is. Zij worden die kant op gedrukt door banken, politici en zuivelgiganten. Ondertussen stapelen de schandalen zich op en zijn de marges flinterdun. Er wordt altijd gezegd dat wij in Nederland de tweede exporteur zijn wereldwijd. Wij importeren echter zoveel veevoer dat we onder de streep importeur zijn in plaats van exporteur. Dus wat is efficiënt? Het is maar hoe je er naar kijkt.’

Goede voeding voor iedereen

‘We moeten met elkaar een beter systeem bedenken om de mensen te voeden. In Europa kampen we met obesitas en in Afrika sterven mensen van de honger. Dat is toch te gek voor woorden? Iedereen moet toegang krijgen tot goede voeding en misschien is het gemakkelijker om dat plantaardig te doen. In ieder geval moeten we in Nederland terug naar een hoeveelheid dieren die past bij onze hoeveelheid grond en dan kunnen we niet de tweede exporteur zijn, dat gaat gewoon niet. Maar het is ingewikkeld, we zitten vast in een doorgeschoten systeem en de lobby is sterk. Op onze boerderij ontvangen wij jaarlijks zo’n dertig groepen die wij graag vertellen over onze manier van werken. Ook laat ik mij af en toe in de media horen, maar ik wil vooral niet wijzen. Het is veel belangrijker dat we samenwerken. Alleen dan komen we verder.’

Dit artikel is onderdeel van de serie Stoere Boeren, waarin boeren laten zien hoe zij duurzaamheid en natuur integreren in hun manier van werken.

 

Alle Stoere Boeren

‘Ik heb steeds meer waardering voor de natuur’

‘Ik heb steeds meer waardering voor de natuur’

Lidy en Bertus Oldenhave van boerderij ’t Lankhof in Aalten zorgen ervoor, samen met veertig andere boeren, dat de patrijs zich weer thuis voelt in de Achterhoek. Dat doen zij ...
Verder Lezen
‘Het begint met een gezonde bodem’

‘Het begint met een gezonde bodem’

In de gevel van de boerderij in Eibergen staat het jaartal 1852. Jan Stokkers is de vijfde generatie die hier boert. Jan zorgt echter niet alleen voor zijn eigen bedrijf ...
Verder Lezen
Wij maken het gebied weidevogel-proof

Wij maken het gebied weidevogel-proof

Jacob van Emst is een Stoere Boer in Hattem. Hij heeft zijn bedrijfvoering zo ingericht dat het gebied 'weidevogelproof' is. Hij maait het gras later en maait het in stroken, ...
Verder Lezen
‘Vertellen wat we doen en samenwerken’

‘Vertellen wat we doen en samenwerken’

Conny van den Top en Jan Vaarkamp runnen samen een gemengd bedrijf in Lunteren. Met 5.000 biologische leghennen en 60 gangbare koeien hebben ze er samen een dagtaak aan. ‘Wij ...
Verder Lezen
'Het contact met onze klanten en samenwerking met anderen is essentieel'

‘Het contact met onze klanten en samenwerking met anderen is essentieel’

Bij een bezoek aan Landwinkel De Woerdt kan het zomaar zijn dat het water je in de mond loopt. Bonbons, kazen, sappen, bieren en cadeauartikelen staan uitgestald rondom het brede ...
Verder Lezen
'Wij worden niet gelukkiger van winstmaximalisatie'

‘Wij worden niet gelukkiger van winstmaximalisatie’

Ekoboerderij Arink werkt als een kringloopbedrijf met in de kern het melkveebedrijf. Daaromheen zijn diverse pijlers ontwikkeld, zoals vleesproductie, het Biotel en niet te vergeten de kaasmakerij. ‘Ons kaasje ‘Zwaluwgekwetter ...
Verder Lezen
Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Communicatie bij GNMF
Marieke is het aanspreekpunt voor communicatie.
Meer weten? Neem contact op via e-mail of 026-3523753