Skip navigation MENU

Stadsbijen

Project in regio

GMF-10-1_logo_defBijen hebben het moeilijk. Eén van de oorzaken van de bijensterfte is de verminderde weerstand tegen bijvoorbeeld de varroamijt en bestrijdingsmiddelen. Die lage weerstand komt onder meer doordat bijen steeds meer moeite hebben om voldoende voedsel te vinden. De biodiversiteit van de Nederlandse natuur neemt nog altijd af en ooit bloeiende akkers zijn nu monotone velden waar voor bijen weinig te halen valt. Daarentegen blijkt de stad een oase. Tuinen, parken, lanen: in de stad kunnen bijen altijd wel voedsel vinden. Hun bijenkasten hoeven niet verplaatst te worden wanneer bijvoorbeeld één boomsoort is uitgebloeid, want iets verderop staat de volgende soort alweer in bloei.

Samen zorgen voor stadsbijen

Geïnspireerd door het Europees bekroonde project Bybi in Kopenhagen, hebben de GNMF, IrisZorg en @IKerkvliet het project Stadsbijen ontwikkeld. Een bijzonder project, omdat het én bijen helpt én cliënten uit de verslavingszorg een zinvolle dagbesteding geeft. In mei 2013 is het project van start gegaan met de plaatsing van vier bijenkasten op het dak van het stadhuis van Nijmegen.

Cliënten van IrisZorg bouwen de bijenkasten. Een secuur werkje, want bijen zijn veeleisend en zo’n kast komt op de millimeter aan. Twee medewerkers van IrisZorg zijn opgeleid tot imker. Samen met cliënten onderhouden zij vrijwel wekelijks de geplaatste kasten. Ook halen ze honing op.

Doet u mee?

Bedrijven kunnen het project sponsoren. Er komt dan een bijenkast op hun dak of op een andere locatie. Doet u mee? Voor 1000 euro per jaar wordt u sponsor van Stadsbijen. Daarvoor krijgt u:

  • Uw eigen kast op uw dak of ergens anders, voorzien van uw naam;
  • Honing uit eigen kast en voor uw medewerkers zakjes met bloemzaad;
  • Een Stadsbijen-certificaat;
  • Publiciteit over uw deelname aan Stadsbijen, verzorgd door GNMF en @IKerkvliet.

Elk plat dak is geschikt. Wel moet het goed bereikbaar zijn voor de imkers en cliënten van IrisZorg. Dat is alles, u heeft er zelf geen omkijken naar. Heeft u geen geschikt dak, dan kunt u de kast ook elders laten plaatsen. We zoeken graag samen met u naar een mooie locatie.

Document: Samen zorgen voor Stadsbijen, doet u mee?

 

Video’s

Start van project Stadsbijen

Op 17 mei 2013 ging in Nijmegen het project Stadsbijen van start, een samenwerking tussen de GNMF, IrisZorg en @IKerkvliet. In het filmpje wordt de unieke combinatie tussen verslaafdenzorg en bescherming van de bij uitgelegd.

 

Stadsbijen Nijmegen

Op 31 mei 2013 werden de koninginnen op het Nijmeegse stadhuis ‘gedopt’. Dat wil zeggen dat nieuwe koninginnen uit hun dop worden gehaald en met een deel van de bijen in een andere kast worden geplaatst. Zo splits je het volk en krijg je er in feite één of meer volken bij.

De video is gemaakt door de Filmschool van IrisZorg.

De imkers van het project Stadsbijen

In dit filmpje zie je Fred en Henry, de twee imkers van Stadsbijen, aan het werk bij bijenkasten in het Nijmeegse Goffertpark, in de zomer van 2012. Terwijl ze nog in opleiding zijn, vertellen ze over hun vak en cursus.

 

Thijs Belgers on EmailThijs Belgers on Linkedin
Thijs Belgers
Thijs Belgers
Externe communicatie
Thijs verzorgt de externe communicatie bij de GNMF. Denk aan persberichten, website, social media en de nieuwsbrieven. t.belgers@gnmf.nl, 026 3523747